Mikä sut pitää siinä?

05.08.2021

Ajatuksia siitä mitkä asiat suhteessa on tärkeitä.Viime aikoina vastaanotolla ollaan pohdittu sitä että mikä on se ”juttu” mikä pitää pariskunnan yhdessä, mitkä on ne asiat jotka on suhteessa tärkeitä ja toteutuuko ne sinun suhteessa?

Kun alamme näitä pohtia, joko kumppanin kanssa yhdessä tai erikseen, niin aloitan kysymällä arvoista.

Aika harva meistä miettii aktiivisesti omia arvojaan ja arvomaailmaansa; me jotenkin vain eletään sitä elämää ajattelematta niitä, ne vain niinkun on olemassa, vaikkei niitä ole avannutkaan tai sen isommin miettinyt.

Arvot kuitenkin ohjaa aika paljonkin sitä mitä me elämässä haetaan, mitä halutaan, mitä toivotaan, mitä arvostetaan, mitä kunnioitetaan, mistä nautitaan ja toisaalta myös se mitä kaivataan tai mistä loukkaannutaan.

Arvoja onkin helpompi avata kun esittää esim. tämmöisiä kysymyksiä:

Mitkä asiat on sinulle elämässä tärkeitä, mistä pidät?
Mitkä asiat on suhteessa sulle tärkeitä?
Mitkä asiat on ne asiat joista et olisi valmis luopumaan?
Miten sinä toivoisit että sinua kohdeltaisiin?


Kun ollaan mietitty se mitkä on ne tärkeimmät arvot suhteessa (ajatellaan että ne olisi vaikka turvallisuus, arvostus, erotiikka ja yhteinen tekeminen) jatketaan ajatusta siihen että miten hyvin ne toteutuu omassa suhteessa; koenko olevani turvassa, koenko että minua arvostetaan ja osataanko se minulle näyttää, onko suhteessa sopivasti erotiikkaa vai puuttuuko se kokonaan ja saadaanko järjestettyä yhteistä aikaa vai onko se aina vain kaukainen haave? Entäpä onko ns ulkoiset asiat tärkeitä arvoja; ulkonäkö, sporttisuus, iso talo ja uusi auto?


Voitaisiinko me omilla toimilla muuttaa esim. erotiikan määrää tai yhteisen ajan määrää?
Miten minä toivoisin että arvostus minulle näytetään tai sanoitetaan?
Olenko minä sinulle tärkeä, merkityksellinen? Onko kumppani sinulle tärkeä ja merkityksellinen?
Mistä olen valmis luopumaan parisuhteen/kumppanin eteen? Onko hän valmis luopumaan jostain minun eteeni?
Jos kumppani on hyvännäköinen olenko valmis sen vuoksi luopumaan vaikka arvostuksen tunteesta ja erotiikasta? Tai jos kumppani voi tarjota taloudellisen turvan olenko valmis luopumaan yhteisestä ajasta tai turvallisuudesta?


Suhteessa on aina yksi tai useampi yksilö ja harvoin tulee sellaista ihmistä vastaan joka täyttäisi kaikki toiveet ja haaveet, olisi juuri oikeanlainen ja täydellinen.
Sekin on hyvä asia tiedostaa; ettei täydellistä suhdetta taikka ihmistä ole, mutta mikä on minulle riittävän hyvä?


"Sanat ovat vesipisaroiden kaltaisia.
Kun sitä toistaa,kuin rukousta,
ne tekevät ihmeitä,
muuttavat kaiken."
-Tommy Tabermann-