Ahdistavaa

08.12.2016
Onko ahdistelua se että työpaikalla tai harrastuksissa joku taputtelee sinua takapuolelle?
Onko ahdistelua se ett√§ joku l√§hestyy sinua netin v√§lityksell√§ ja esittelee omia ”sukukalleuksiaan” ilman sinun suostumustasi?
Onko ahdistelua jos saat sinulle tuntemattomalta ihmiseltä esimerkiksi sähköpostia/viestiä, jossa vaikka vain kehutaan ulkomuotoasi tai toivotaan lähempää tuttavuutta?

Missä kulkee kohteliaisuuden raja? Mitkä ja miten esitetyt kohteliaisuudet voidaan määritellä ahdisteluksi? Mitä yleensäkään on ahdistelu?

Opettajani Psykoterapeutti Jussi Nissinen on vastannut kysymykseen eräässä lehtiartikkelissa, artikkeli on tosin jo muutaman vuoden takaa.
” – Normaali seksuaalinen kanssak√§yminen tapahtuu kahden kanssak√§ymiseen suostuvaisen ihmisen v√§lill√§. H√§irint√§ sen sijaan loukkaa toista ihmist√§, eik√§ tapahdu t√§m√§n suostumuksella”

Kanssak√§ymiseen liittyy my√∂s sanallinen, netiss√§kin tapahtuva toiminta. Ahdistelu ja h√§irint√§ eiv√§t siis vaadi kasvokkain kohtaamista vaan ahdistelua voi olla my√∂s netiss√§ esim. s√§hk√∂postin, keskustelupalstojen, Facebookin tms kautta tapahtuvat ”asiattomat heitot”.

Varmastikaan pepulle taputtelija tai sähköpostin lähettäjä ei itse ajattele olevansa ahdistelija, mutta vastaanottaja voi kokea sen hyvinkin kipeäksi, ahdistavaksi ja jopa pelottavaksi.

Ajatellapa itse sit√§ ett√§ joku ”fantasio” sinusta etk√§ tied√§ kuka tai miss√§ ihminen sinuun seuraavaksi t√∂rm√§√§? Onko h√§n tuo joka kassajonossa on takanasi, tankkaa autoa samalla mittarilla tai sy√∂ samassa ravintolassa? Ahdistelu, pienikin voi aiheuttaa ik√§vi√§ muistoja ja jopa pelkoja.

Vaikka sanotaankin ett√§ ”kehu ihminen p√§iv√§ss√§” niin kehumisellakin on rajansa, jos kehut ihmist√§ kassajonossa vilpitt√∂m√§sti kauniiksi, kerrot h√§nelle h√§nen kauniista silmist√§√§n tai hymyst√§√§n, saa se varmasti vastaanottajan ilahtumaan, mutta jos l√§het√§t asian vaikka tekstiviestin√§, s√§hk√∂postina tai muuten yksityisemp√§√§ v√§yl√§√§ pitkin se ei en√§√§ v√§ltt√§m√§tt√§ tunnukaan mukavalta ja luontevalta.

Miten toimia sitten jos joutuu ahdistelun kohteeksi?
Mik√§li joku esimerkiksi ty√∂paikalla koskettelee sinua sopimattomasti tai heittelee ”puolihuolimattomia” heittoja ulkomuotoosi liittyen toistuvasti, voit ottaa asian puheeksi joko suoraan huutelijan kanssa ja kertoa ett√§ tuollainen k√§yt√∂s loukkaa, voit my√∂s puhua asiasta esimiehesi kanssa ja kertoa tapahtumista.
Mikäli saat inhottavia lähestymisyrityksiä netin välityksellä, ensimmäisenä kannattaa kirjoittelijaa pyytää lopettamaan, mikäli lähestymiset/viestit vielä jatkuvat voit koittaa estää ks. henkilön viestit ja olla yhteydessä poliisiin. Poliisi osaa neuvoa ja auttaa asiassa.