Ahdistavaa

08.12.2016
Onko ahdistelua se että työpaikalla tai harrastuksissa joku taputtelee sinua takapuolelle?
Onko ahdistelua se että joku lähestyy sinua netin välityksellä ja esittelee omia ”sukukalleuksiaan” ilman sinun suostumustasi?
Onko ahdistelua jos saat sinulle tuntemattomalta ihmiseltä esimerkiksi sähköpostia/viestiä, jossa vaikka vain kehutaan ulkomuotoasi tai toivotaan lähempää tuttavuutta?

Missä kulkee kohteliaisuuden raja? Mitkä ja miten esitetyt kohteliaisuudet voidaan määritellä ahdisteluksi? Mitä yleensäkään on ahdistelu?

Opettajani Psykoterapeutti Jussi Nissinen on vastannut kysymykseen eräässä lehtiartikkelissa, artikkeli on tosin jo muutaman vuoden takaa.
” – Normaali seksuaalinen kanssakäyminen tapahtuu kahden kanssakäymiseen suostuvaisen ihmisen välillä. Häirintä sen sijaan loukkaa toista ihmistä, eikä tapahdu tämän suostumuksella”

Kanssakäymiseen liittyy myös sanallinen, netissäkin tapahtuva toiminta. Ahdistelu ja häirintä eivät siis vaadi kasvokkain kohtaamista vaan ahdistelua voi olla myös netissä esim. sähköpostin, keskustelupalstojen, Facebookin tms kautta tapahtuvat ”asiattomat heitot”.

Varmastikaan pepulle taputtelija tai sähköpostin lähettäjä ei itse ajattele olevansa ahdistelija, mutta vastaanottaja voi kokea sen hyvinkin kipeäksi, ahdistavaksi ja jopa pelottavaksi.

Ajatellapa itse sitä että joku ”fantasio” sinusta etkä tiedä kuka tai missä ihminen sinuun seuraavaksi törmää? Onko hän tuo joka kassajonossa on takanasi, tankkaa autoa samalla mittarilla tai syö samassa ravintolassa? Ahdistelu, pienikin voi aiheuttaa ikäviä muistoja ja jopa pelkoja.

Vaikka sanotaankin että ”kehu ihminen päivässä” niin kehumisellakin on rajansa, jos kehut ihmistä kassajonossa vilpittömästi kauniiksi, kerrot hänelle hänen kauniista silmistään tai hymystään, saa se varmasti vastaanottajan ilahtumaan, mutta jos lähetät asian vaikka tekstiviestinä, sähköpostina tai muuten yksityisempää väylää pitkin se ei enää välttämättä tunnukaan mukavalta ja luontevalta.

Miten toimia sitten jos joutuu ahdistelun kohteeksi?
Mikäli joku esimerkiksi työpaikalla koskettelee sinua sopimattomasti tai heittelee ”puolihuolimattomia” heittoja ulkomuotoosi liittyen toistuvasti, voit ottaa asian puheeksi joko suoraan huutelijan kanssa ja kertoa että tuollainen käytös loukkaa, voit myös puhua asiasta esimiehesi kanssa ja kertoa tapahtumista.
Mikäli saat inhottavia lähestymisyrityksiä netin välityksellä, ensimmäisenä kannattaa kirjoittelijaa pyytää lopettamaan, mikäli lähestymiset/viestit vielä jatkuvat voit koittaa estää ks. henkilön viestit ja olla yhteydessä poliisiin. Poliisi osaa neuvoa ja auttaa asiassa.