Huijauksia ja höynäytyksiä

01.08.2021
Jatkuvasti luemme lehdistä nettihuijareista ja rakkaushuijareista jotka ovat saaneet ”hyväuskoisen hölmön” antamaan rahaa ihmiselle joka ei olekaan ollut sitä mitä on kertonut olevansa.

Paljonkohan me voisimmekaan kirjoittaa tarinoita siitä miten deittailusivustoilla ja vastaavilla ihmiset tulee huijatuksi kauniiden sanojen ja tarinoiden avulla? Huijauksen tavoitteena ei ole raha vaan oma nautinto ja saavutukset.

Netti ja maailma on nykyään täynnä monenlaisia ”sarjarakastajia”; vapaita ja varattuja, ihan kaikkia sukupuolia.

Ikävän usein myös sarjarakastajan uhri - höynäytetty- on parisuhteessa; usein sillä erolla että se höynäytetty kertoo totuuden suhteestaan ja tilanteestaan; ollaan kenties kylmässä suhteessa ja on vain ajauduttu keskusteluun netissä tai kaivataan esim. kehuja jollain deittisivustolla; eräs asiakkaani sanoi että ”halusin vähän tarkastaa omaa markkina-arvoa, koska kotona sain kuulla vain haukkuja ulkonäöstäni”.

Olen käyttänyt ”sarjarakastaja” nimikettä henkilöistä, joilla on usein vakituinen parisuhde/liitto ja sen rinnalla pidetään useampiakin salasuhteita tai harrastetaan esim runsaasti yhdenillanjuttuja. Heitä tuntuu myös yhdistävän se että he väittävät ”uhreilleen” ettei heillä ole muita salarakkaita tai suhteita ”juuri sinun lisäksesi” (usein se vakituinen parisuhde kerrotaan).

Nämä ihmiset ovat ovelia ja hurmaavia ”rakkauden lähettiläitä”, jotka osaavat puhua juuri ne asiat mitä ihminen toivoo kuulevansa ja kertoo omasta elämästään hyvinkin väritettyä kuvaa, kerrotaan ehkä totuus perheestä, työstä ja perusasioista mutta suhteentila ja suhteen hyvinvointi usein vähätellään olemattomaksi.
Sarjarakastaja kertoo esim. että on niin yksin omassa parisuhteessaan ja kaipaavansa lämpöä ja läheisyyttä tai valittaa kun fyysinen puoli on kadonnut ja kerrotaan tarinoita siitä kuinka kaipaa jotain ”aitoa” ja ”oikeaa”.
Sarjarakastajilla tuntuu myös olevan kyky kaivaa toisen ihmisen elämästä paljon tietoja, nähdään vähän vaivaakin sen eteen että osataan tarttua juuri oikeisiin asioihin ja puhua juuri niistä asioista mitä esim. höynäytetty on somessa jakanut; ne runot kaipauksesta ja lehtijutut parisuhteen vaikeuksista ja saadaan höynäytetty uskomaan ”sielunkumppanuuteen”.
He saattavat väittää että kotona ei ole seksiä ja koska ei ole muita suhteita saadaan höynäytetty suostuteltua esim. suojaamattomaan seksiin joka on todellinen riski jos oikeasti suhteita onkin yhden sijaan kymmeniä!

Höynäytetty saadaan uskomaan siihen että hän on hyvin erityinen, tärkeä ja ihana ja höynäytetty ottaa asiat totena ja kokee olevansa jotain mitä ei ole ehkä aikoihin saanut olla ja ihastuu/rakastuu päätäpahkaa.
Höynäytetty laittaa päähän ne kuuluisat vaaleanpunaiset lasit; nähdään maailma tunteiden kautta, eikä nähdä enää edes niitä hyvin selkeitä merkkejä siitä että toinen ei olekaan etsimässä suhdetta tai oikeastaan mitään muutakaan pysyvää.


Kun höynäytetty sitten sanoittaa ääneen tunteitaan sarjarakastaja poistuu maisemista ja höynäytetylle jää tyhjä, arvoton olo ja paljon kysymyksiä.

Näiltä ihmisiltä ei höynäytetä rahaa, heiltä höynäytetään pahimmillaan itsetunto ja itseluottamus joita saatetaan korjata jopa vuosia; valmiiksi säröillä oleva ihminen rikotaan kylmästi pirstaleiksi vain koska haluttiin itselle uusia kokemuksia ja saavutuksia.


Vastaanotollani näitä sitten pohditaan; ”miten saatoin olla niin tyhmä että uskoin?”, ”Miten en nähnyt tätä jo koko ajan?”, ”Mikä minussa on vikana että aina minua kohdellaan näin?”.

Höynäytetty ei ole hölmö ja herkkäuskoinen, joku vaan osaa käyttää juuri hänen kipupisteitään hyväksi ja saa toisen tuntemaan niitä tunteita joita on kaivannut; se tekee ihmisestä haavoittuvan ja vastaanottavan, se tekee ihmisestä aidon.

Ja kaikesta voi selvitä, aina.

"Kaikkivaltiaille raateluhampaille
minä sanon: Nämä ovat minun haavojani
petojen puremia
kesken suudelman, erehdysten
ja pettymysten arpia
Näitä minä kannan ylpeänä
kuin morsian kiiltävää sormusta"
- Tommy Tabermann