Ihastutaan...

24.10.2016
Ihastuminen


Sanakirjasta en löytänyt määritelmää Ihastumiselle, ikään kuin se olisi jokin voima jota ei voida edes määritellä joksikin, jokin outo tunne jonka takana voi piileksiä monenlaisia tunteita tai ”oireita”.

Puhutaan niistä perhosista vatsanpohjassa ja se saattaa myös aiheuttaa ärtymystä ja pahaa tuulta ehkä jopa turhautumista? Joskus se on sitä kun tuntee ihastuksen lähellä itsensä ihan pikku-lapseksi, poskia alkaa kuumottamaan ja pulssi kohoaa ja ”sanat niinku pähkinä kurkkuun tarttuu”.

Onko ihastuminen hyvä tunne aina, silloinkin jos ihastut kun olet jo suhteessa toiseen ihmiseen?

Varmasti lähes jokainen suhteessa joskus eläneistä, on joskus ihastunut ulkopuoliseen ihmiseen, työkaveriin, kaverin kaveriin, tuttuun, tuntemattomaan.
Mietimme että mitä ihmettä, enhän minä saa ihastua kun olen naimisissa, seurustelen, tapailen… Mutta miksi ei? Tunnehan syntyy aina syystä?
Syitä ihastumiselle on vaikea luetella, ehkä juuri tarvitsit muistutusta siitä mitä omasta suhteestasi puuttuu tai olet jostain syystä kaivannut? Kenties ihastuminen keskeyttää kiireisimmän ajan elämästäsi tai tarvitsit tukea jota et muualta saanut? Ehkä koit että juuri Sinua tarvitaan ja arvostetaan?

Ihan kuin suuttuminenkin tarvitsee usein jonkun ärsykkeen niin tarvitsee ihastuminenkin. Ärsykkeenä voi olla mukava ääni joka saa polvet notkahtamaan, toisella kauniit silmät, joku vaan on niin mukava ja sen lähellä tuntuu hyvältä olla, toiselle se on ulkonäkö, toiselle tuoksu. Ihastumisen taustaa ei monikaan pysähdy miettimään, miksi minä juuri häneen ihastuin?
Mikä hänessä sai sen tunteen syttymään? Suhteessa olevat kokee mahdollisesti syyllisyyttä tunteistaan, salaillaan ja suututaan kun kysellään…

Voisimme pysähtyä sen tunteen äärelle ja tarkastella sitä, miettiä että miksi se tunne syttyi nyt, miksi häneen? Mistä se tunne sai voimansa ja entä jos puhun tästä kumppanilleni? Ymmärtääkö hän, suuttuuko, antaako anteeksi vai haluaako tietää enemmän?
Onko suhteessani nyt jostain syystä ”särö” johon ihastus mahtui tulemaan? Vai heräsikö sinussa hoivaamisen tarve tai intohimo ja saatko niitä tunteita omassa suhteessasi? Koitko suurta arvostusta jota et ehkä kotona saa?

Ihastuminen toiseen ei aina tarkoita sitä että vanha suhde olisi loppumassa ja uusi alkamassa, ihastuminen voi tuoda vastauksia kauan kaivattuihin kysymyksiin ja toisaalta sytyttää uutta liekkiä vanhaankin suhteeseen ja tämä on aina hyvä muistaa. Tunteelle pitäisi antaa tilaa hengittää, puhua se avoimesti kumppanille ja miettiä että mikä siinä ihastuksessa sytyttää ja puuttuuko siitä omasta suhteesta jotain johon toivoisi korjausliikettä.
Hengitetään syvään ja kuunnellaan mitä sillä tunteella on sanottavaa, ettei hypätä suinpäin uutta päin.

”Kun kärsin ja kaipasin
ja tahdoin rakastaa
en tiennyt vielä
miten kärsii ja kaipaa se
joka tahtomattaan rakastaa
Tommy Tabermann”

Julkaistu alunperin Perhonjokilaaksossa.