Ihastutaan...

24.10.2016
Ihastuminen


Sanakirjasta en l√∂yt√§nyt m√§√§ritelm√§√§ Ihastumiselle, ik√§√§n kuin se olisi jokin voima jota ei voida edes m√§√§ritell√§ joksikin, jokin outo tunne jonka takana voi piileksi√§ monenlaisia tunteita tai ”oireita”.

Puhutaan niist√§ perhosista vatsanpohjassa ja se saattaa my√∂s aiheuttaa √§rtymyst√§ ja pahaa tuulta ehk√§ jopa turhautumista? Joskus se on sit√§ kun tuntee ihastuksen l√§hell√§ itsens√§ ihan pikku-lapseksi, poskia alkaa kuumottamaan ja pulssi kohoaa ja ”sanat niinku p√§hkin√§ kurkkuun tarttuu”.

Onko ihastuminen hyvä tunne aina, silloinkin jos ihastut kun olet jo suhteessa toiseen ihmiseen?

Varmasti lähes jokainen suhteessa joskus eläneistä, on joskus ihastunut ulkopuoliseen ihmiseen, työkaveriin, kaverin kaveriin, tuttuun, tuntemattomaan.
Mietimme ett√§ mit√§ ihmett√§, enh√§n min√§ saa ihastua kun olen naimisissa, seurustelen, tapailen… Mutta miksi ei? Tunnehan syntyy aina syyst√§?
Syitä ihastumiselle on vaikea luetella, ehkä juuri tarvitsit muistutusta siitä mitä omasta suhteestasi puuttuu tai olet jostain syystä kaivannut? Kenties ihastuminen keskeyttää kiireisimmän ajan elämästäsi tai tarvitsit tukea jota et muualta saanut? Ehkä koit että juuri Sinua tarvitaan ja arvostetaan?

Ihan kuin suuttuminenkin tarvitsee usein jonkun √§rsykkeen niin tarvitsee ihastuminenkin. √Ąrsykkeen√§ voi olla mukava √§√§ni joka saa polvet notkahtamaan, toisella kauniit silm√§t, joku vaan on niin mukava ja sen l√§hell√§ tuntuu hyv√§lt√§ olla, toiselle se on ulkon√§k√∂, toiselle tuoksu. Ihastumisen taustaa ei monikaan pys√§hdy miettim√§√§n, miksi min√§ juuri h√§neen ihastuin?
Mik√§ h√§ness√§ sai sen tunteen syttym√§√§n? Suhteessa olevat kokee mahdollisesti syyllisyytt√§ tunteistaan, salaillaan ja suututaan kun kysell√§√§n…

Voisimme pysähtyä sen tunteen äärelle ja tarkastella sitä, miettiä että miksi se tunne syttyi nyt, miksi häneen? Mistä se tunne sai voimansa ja entä jos puhun tästä kumppanilleni? Ymmärtääkö hän, suuttuuko, antaako anteeksi vai haluaako tietää enemmän?
Onko suhteessani nyt jostain syyst√§ ”s√§r√∂” johon ihastus mahtui tulemaan? Vai her√§sik√∂ sinussa hoivaamisen tarve tai intohimo ja saatko niit√§ tunteita omassa suhteessasi? Koitko suurta arvostusta jota et ehk√§ kotona saa?

Ihastuminen toiseen ei aina tarkoita sitä että vanha suhde olisi loppumassa ja uusi alkamassa, ihastuminen voi tuoda vastauksia kauan kaivattuihin kysymyksiin ja toisaalta sytyttää uutta liekkiä vanhaankin suhteeseen ja tämä on aina hyvä muistaa. Tunteelle pitäisi antaa tilaa hengittää, puhua se avoimesti kumppanille ja miettiä että mikä siinä ihastuksessa sytyttää ja puuttuuko siitä omasta suhteesta jotain johon toivoisi korjausliikettä.
Hengitetään syvään ja kuunnellaan mitä sillä tunteella on sanottavaa, ettei hypätä suinpäin uutta päin.

”Kun k√§rsin ja kaipasin
ja tahdoin rakastaa
en tiennyt vielä
miten kärsii ja kaipaa se
joka tahtomattaan rakastaa
Tommy Tabermann”

Julkaistu alunperin Perhonjokilaaksossa.