Lähellä kaiken ikää

04.09.2014

Olipa kerran...


Pariskunta. Jääneet vastikään eläkkeelle. Kiireinen työelämä takana. Lapset aikuistuneet ja lentäneet pesästä.

Työuran jälkeen heillä olisi aikaa yhteisille hetkille ja romantiikalle, mutta jonkinlainen yhteys on kadonnut, jäänyt kiireisen arjen jalkoihin. Mutkia suhteeseen ovat tuoneet myös erilaiset ikääntymiseen kuuluvat fyysiset muutokset.

Ikä tuo vääjäämättä erilaisia haasteita elämäämme. Naiset (ja miehetkin) joutuvat kohtaamaan vaihdevuotensa. Erilaiset sairaudet, kolotukset,
henkiset vaivat ja vireystilan väheneminen eivät voi olla vaikuttamatta arkeen ja parisuhteeseen.

Kun haasteet alkavat kasaantua parisuhteessa, on niin paljon helpompaa antaa kipinän hiipua ja työntää toista pois kuin puhua avoimesti omista tunteistaan ja toiveistaan.

Mitä muuta ajan kuluessa katoaa? Läheisyys. Annammeko vuosikymmenien kestäneen suhteen kylmentyä, vain siksi ettemme puhuneet ja etäännyimme.

Olipa kerran...


Vanhus, joka asuu hoitokodissa. Puoliso on nukkunut pois. Lapset ovat kaukana maailmalla. Samalta kylältä on parikin tuttua juttuseurana. Hänen päivänsä kenties sujuvat rutiinien saattelemana, mutta saako hän läheisyyttä ja mielihyvää?

Harjaako joku hänen harmaantuneet hiuksensa kylvyn jälkeen? Hierooko olkapäille rasvaa? Ottaako joku kädestä kiinni kun jutellaan? Onko häneltä kysytty miten hän toivoisi hänen naiseutensa/mieheytensä otettavan huomioon?

Jokaiselle meistä on tärkeää tuntea läheisyyttä. Tuntea olevansa hyväksytty ja rakastettu. Pienet asiat voivat saada suuretkin asiat muuttumaan.

Vaikka suhteessa olisi haasteita, henkisiä tai fyysisiä, olisi tärkeää säilyttää läheisyys. Läheisyys on pieniä hetkiä arjen keskellä. Pieni sipaisu poskelle kesken aamupuuron. Käsi kädessä päiväkävelyllä. Toisen lämpimät varpaat yöllä peiton alla. Halaus kesken nikkaroinnin. Kevyt kosketus olkapäälle kesken iltatoimien.

Läheisyys on välittämistä, kaikki läheisyys ei aina ole seksuaalista, mutta silti se tuo saajalleen mielihyvää.

Julkaistu alun perin Perhonjokilaaksossa.