Mikä seksuaalisuus?

10.09.2014
Halusimme sitä tai emme jokainen meistä on seksuaalinen olento. Seksuaalisuuteen kuuluu se olenko biologisesti mies vai nainen, millainen on seksuaalinen suuntautumiseni, sukupuolinen roolini ja se miten haluan omaa rooliani ilmaista.

Seksuaalisuus ja oma rooli muuttuvat usein elämän edetessä. Vauvasta tulee lapsi, lapsesta nuori ja nuoresta aikuinen. Meistä tulee isiä, äitejä, mummuja, ukkeja, tätejä, setiä, herkkuja, serkkuja,puolisoita, leskiä, sinkkuja tai kuumia kinkkuja. Noin esimerkiksi...

Vaihtuvat elämäntilanteet, valinnat ja ympäristö aiheuttavat muutoksia myös seksuaalisuudessamme. Jo vauvana alamme rakentaa kuvaa itsestämme, kehostamme ja persoonastamme. Ihmisen itsetunto alkaa muodostua siitä kuinka häntä vauvana kosketaan. Silittely, paijaaminen ja sylissä oleminen saavat lapsen kokemaan rakkautta ja hyväksyntää, jotka luovat pohjan hyvälle minäkuvalle.

Seksuaalisuus on osana myös aistiemme kehityksessä; miten koskemme ja kosketamme, mikä tuntuu hyvältä ja mistä saamme mielihyvää. Mikäli vauva saa osakseen väkivaltaa tai hän ei saa positiivista läheisyyttä, voi se luoda huonon itsetunnon ja minäkuvan, joka voi seurata ihmistä koko loppuelämän.

Lapsena tutustumme kehoomme ja muodostamme kuvaa sukupuolestamme. Tutkiskelemme itseämme ja leikimme ikätovereidemme kanssa ”lääkärileikkejä”. Nuorena taas kamppailemme murrosiän kanssa kun sukupuolen fyysiset muutokset käynnistyvät ja tunteet menevät vuoristorataa. Silloin koemme usein myös ensirakkautemme. Tunteet ovat syviä oli se sitten kaukokaipuuta tai läheisyyttä ikätoverin kanssa. Sydänsurut opettavat tunteiden käsittelyä ja riidoista vanhempien kanssa opimme anteeksiantoa ja itsehillintää. Kaikesta tästäkin jää seksuaalisuuteemme ”jälki”, joka kulkee kanssamme elämän polkua. Millainen on sinun roolisi? Oletko nainen joka tykkää pukeutua mekkoihin? Tai tyttönen joka rassaillee autojen kanssa? Mies joka harrastaa sisustamista vaiko ”karju” joka heiluu verstaalla vasaran kanssa? Rooleja on niin monta kuin maailmassa on ihmistäkin.

Maailman terveysjärjestön (WHO) määrittelee seksuaalisuuden näin: ”Seksuaalisuus on olennainen osa jokaisen ihmisen persoonallisuutta. Tämä koskee niin miehiä, naisia kuin lapsiakin. Se on perustarve ja yksi ihmisyyden osa, jota ei voida erottaa muista elämän osa-alueista. Seksuaalisuus ei ole yhdynnän synonyymi. Se ei liity ihmiseen kykyyn saada orgasmeja, eikä se myöskään ole yhteenveto elämämme eroottisista piirteistä. Ne voivat kuulua seksuaalisuuteemme mutta eivät välttämättä ole osa sitä.

Seksuaalisuus on paljon enemmän: se on mukana energiassa, joka saa meidät etsimään rakkautta, ihmissuhteita, lämpöä ja läheisyyttä; se ilmenee tavassamme tuntea ja herättää tunteita sekä koskettaa toisiamme. Seksuaalisuus vaikuttaa ajatuksiin, tunteisiin, tekoihin ja reaktioihin sekä sitä kautta henkiseen ja ruumiilliseen terveyteemme.”

Seksuaalisuus herää meissä jo ennen syntymäämme ja kulkee matkassamme hautaan saakka. Seksuaalineuvojan työ on luottamuksellista ja yksilöllistä seksuaaliongelmien kohtaamista. Seksuaalineuvoja ei ole opettaja, vaan luotettava kanssakulkija, jonka kanssa ongelmille voidaan yhdessä etsiä ratkaisuja ilman ennakkoluuloja.

Julkaistu alun perin Perhonjokilaaksossa.