Vihreämpää ruohoa?

10.10.2014
Onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolella? Onko vanhassa vara parempi? Nämäkin lausahdukset pitävät sisällään monta asiaa ja yksi niistä on suhteessa pettäminen.

Itse mietin pitkään miten tästä kirjoittaisin, kirjoittaisinko siitä mikä ajaa ihmisiä pettämisen tielle vai siitä mitä pettäminen yleensäkään on ja voiko suhde kestää pettämisen? Ehkä kuitenkin olisi hyvä miettiä ensin mitä se on ja kuinka sen kanssa toimia, ennenkuin voi mennä siihen, miksi sitä on ja miksi se on nykyään niin ”joka päiväistä”.

Itse perheellisenä, aviossa elävänä, jouduin mennä syvälle omien arvojeni ja päänsisäisen tietopankkini sisälle ja peilailla omia henkilökohtaisia mielipiteitä muiden ajatuksiin ja kirjattuunkin tietoon. Tutkailin maailmaa kirjojen ja sähköisen maailman kautta.

Nykyaikana pettämistä näkee joka puolella, tv:n saippua- ja jopa nuorten sarjoissa ja kirjoissa. Netissä on seuranhakupalveluista pelkästään varatuille ihmisille. Lööpeissä puhutaan salarakkaista ja mystisistä naisista ja miehistä milloin kenenkin kainalossa.

Tuntuu, että asenteet sitä kohtaan on tullut sallitummaksi. Salarakkaat on arkipäivää.

No, mitä se pettäminen sitten on? Ja kuka sen määrittelee?

Minä ajattelen niin että pettämistä on se, kun on ylitetty rajat joista pari on yhdessä sopinut. Eli pari itse määrittelee sen mitä on pettäminen heidän suhteessaan.

Meitä on moneen junaan ja jokaisella junalla on oikeus täällä ajella. Meillä on parisuhteita, avoimia suhteita, polyamorisia (monisuhteisuus) suhteita, swingerseja (parinvaihto) jne jne. Suhteen ulkopuolinen henkilö ei saisi syyttävä sormi ojossa kertoa mitä pettäminen on! Eikä meidän toisaalta myöskään tarvitse hyväksyä tai suostua sellaiseen mikä meistä itsestä tuntuu pahalle ja loukkaa.

Joku meistä voi pahoittaa mielensä jo esimerkiksi halauksesta, toinen suukosta tai vieraan kanssa tanssimisesta. Toisen mielestä pettämistä on vasta se jos mennään pedin puolelle ja osa taas ajattelee ettei se ole niin tarkkaa, kunhan eivät rakasta toisiaan. Jonkun mielestä se on ok, jos siitä on yhdessä sovittu.

Netin ihmeellinen maailma tarjoaa kaikenlaisia keskustelu- ja seuranhaku paikkoja ja monesti netissä nämä rajat on helpompi ja ehkä jollain tasolla ajatellaan että sallitumpia ylittää. Onko chaittailu tai nettideittailu sallittua?

Suhde on täynnä kompromisseja, oli suhde sitten millainen tahansa. Suhteessa luodaan yhteistä ”omaa maailmaa” ja koitetaan saada omat arvot ja ajatukset sopimaan oman kumppanin ajatuksiin ja toisin päin.

Kun suhdetta aloitellaan ja kaikki on kaunista vaaleanpunaisten lasien läpi katsomista, olisi hyvä ottaa nämä asiat puheeksi. Sopia yhteisistä pelisäännöistä.

Mistä sinä suuttuisit? Mikä olisi sinun mielestäsi hyväksyttävää? Minkä voisi antaa anteeksi ja mikä olisi pahin loukkaus? Saanko netissä kirjoitella jonkun kanssa? Voinko käydä kahvilla? Kannattaa kertoa etukäteen kumppanille jos itse tavatessa halaa tuttuja tai saattaa antaa tervehtiessä poskisuudelman, näin asiat eivät tule toiselle osapuolelle yllätyksenä.

Entä sitten jos…


Jos suhteessa kuitenkin toinen osapuoli on ylittänyt yhdessä sovitut rajat, on asia hyvä käydä läpi. Sitten kun pahin pettymyksen puuska on taltutettu, huudot huudettu ja laukut purettu uudelleen, pitäisi istua alas ja ilman kiirettä keskustella.

Usein sanotaan, että sinun pitää antaa anteeksi, mutta mielestäni anteeksi ei saa antaa ennen kuin on valmis unohtamaan koko asian ja oikeasti antamaan anteeksi. Sen jälkeen jos/kun voi asian jättää taakse, ei siihen saisi palata. Monesti tälläisissä tapauksissa myös ”syyllinen” osapuoli voi katua tekosiaan todella syvästi ja jos asia nostetaan uudelleen ja uudelleen pöydälle voi sekin osaltaan satuttaa suhdetta ja luottamusta. Sitten kun pöytä on putsattu, se on putsattu. Asian läpikäymiseen ja anteeksi antamiseen voi mennä aikaa, viikkoja, kuukausia ja jopa vuosia. Ja joskus suhde päättyy sen vuoksi ja toisinaan suhde saadaan ajan kanssa jaloilleen.

Eli, asia pitää käsitellä kunnolla, miettiä miksi toinen on ajautunut tekemään jotain mikä on suhdetta satuttanut ja kumppania loukannut. Voiko asialle tehdä vielä jotain vai onko luottamus menetetty kokonaan? Myös ulkopuolinen apu voi auttaa.

Pettämisen jälkeen on aika taas sopia rajoista ja yhteisistä säännöistä. Tehdä taas niitä kompromisseja ja rakastaa… Rakkaus on parantava voima, luottamus sen pohja ja anteeksianto mukava mauste.

”Sanovat että jokaisen tulisi seurata tähteään.
Mikä on se tähti miljoonien tähtien joukosta, joka vie perille?
Onko se suuri ja kirkas, onko se pieni ja himmeä
sekö se on joka putoaa
ja pudotessaan hetkeksi sokaisee valollaan?

Kotipihalla katselen syysöistä taivasta
kuin lapsi makeisrasiaa.
Mistä tietää mikä on karvas ja mikä on makea,
mikä pelkkä korea kuori?
Sanovat että jokaisen tulisi seurata tähteään
eikä tähtien maailmassa sallita vaihtaa tähteä lennossa.”

- Tommy Tabermann