Sateenkaari

Olenko homoseksuaali?


Toisesta ihmisestä ei voi tunnistaa seksuaalista suuntautumista päällepäin. Sen saa tietää vain, jos toinen kertoo sen omasta tahdostaan.

Oman seksuaalisen suuntautumisen voi tunnistaa siitä, onko seksuaalisesti kiinnostunut samaa sukupuolta kuin itse olevista ihmisistä vai eri sukupuolta kuin itse olevista ihmisistä.

Heteroksi sanotaan henkilöä, joka on seksuaalisesti ja romanttisesti kiinnostunut pääsääntöisesti vastakkaisesta sukupuolesta. Esimerkiksi jos tyttö on kiinnostunut pojista, hän voi ajatella olevansa hetero. Lesbo on naispuolinen henkilö, joka on romanttisesti ja/tai seksuaalisesti kiinnostunut muista naisista, ei juuri ollenkaan miehistä. Homo taas on miespuolinen henkilö, joka on romanttisesti/seksuaalisesti kiinnostunut pääsääntöisesti miehistä. Biseksuaaliksi sanotaan ihmistä, jonka on mahdollista tuntea seksuaalista vetoa sukupuoleen katsomatta. Muutama prosentti väestöstä on aseksuaaleja eli heillä on vähäinen tai ei ollekaan seksuaalista vetoa muita kohtaan.

Oman seksuaalisen suuntautumisen voi tunnistaa siitä, tunteeko yleensä seksuaalista vetoa samaa sukupuolta kuin itse oleviin ihmisiin vai vastakkaista sukupuolta oleviin ihmisiin vai molempiin. Omaa seksuaalista suuntautumista ei tarvitse stressata tai päättää ja etenkin nuorella on rauha pohtia ihan rauhassa. Seksuaalisuus muuttuu ja kehittyy ihmisellä läpi elämän omalla yksilöllisellä tavalla.

Mistä tiedän oman sukupuoleni?


Yhteiskunnassamme ajatellaan yleensä, että ihmisen sukupuoli määrittyy kurkkaamalla housuihin – vehkeistähän sen näkee, ja vähän muistakin kehon piirteistä. Niiden mukaan lapset määritellään syntymässä joko tytöiksi tai pojiksi ja kasvatetaan naisiksi tai miehiksi. Mutta onko se näin yksinkertaista? Ensinnäkin tyttöjä ja poikia on tosi moneen lähtöön: molemmista löytyy sekä tyttömäisiä, poikamaisia ja kaikkea siltä väliltä. Voit samaistua vain tietynlaisiin tyttöihin tai poikiin. Jotkut tuntevat tyttöyden tai poikamaisuuden täysin vieraaksi.

Sukupuolen ymmärtämisessä lähtökohtamme on yleensä kehon ominaisuudet ja tämän mukaan meidät pitkälti myös opetetaan käyttäytymään. Mutta sukupuoli-identiteetti on myös fiilis. Olemme tyttöjä, poikia, naisia, miehiä, kumpiakin, muunsukupuolisia ja sukupuolettomia, koska näin meistä sisällämme vahvasti tuntuu.

Jotkut nuoret kokevat, että vaikka heillä on keho, nimi ja henkilötunnus, jotka viittaavat tiettyyn sukupuoleen, heistä voi tuntua hämmentävältä, kun lomakkeessa pitää ruksata joko ”mies” tai ”nainen”. Tai kun uimahallissa pitää valita pukuhuone eikä kumpikaan vaihtoehto tuntuu omalta. On myös nuoria, joita ei lapsena edes voitu fyysisten tekijöiden perusteella selkeästi määrittää tytöiksi tai pojiksi?

Ihmisten sukupuolikokemusta voidaan ymmärtää latinasta tulevilla sanoilla cis ja trans. Cis tarkoittaa suunnilleen ”samalla puolella olevaa” ja viittaa ihmiseen, jonka sukupuoli-identiteetti ja sukupuolen ilmaisu vastaa odotuksia sukupuolelle, johon hänet syntymähetkellä määritettiin kuuluvaksi. Cis-tyttö on tyttö, joka määriteltiin syntymässä tytöksi ja hän aikuistuessaakin tuntee itsensä naiseksi.

Trans tarkoittaa ”toisella puolella olevaa” ja viittaa ihmiseen, jonka sukupuoli-identiteetti ja sukupuolen ilmaisu osittain tai kokonaan eroaa näistä odotuksista. Transihminen voi olla esimerkiksi poika tai muunsukupuolinen, joka syntymähetkellä määritettiin tytöksi, mutta jolle odotettu naissukupuoli tai synnynnäiset kehon piirteet eivät tunnu omalta. Nuori voi olla myös syntymähetkellä pojaksi määritetty ja hän kokee olevansa poika, mutta tuntee sisällään myös paljon feminiinisyyttä, jota hän haluaa selkeästi ilmaista esimerkiksi vaatetuksellaan.

Seksuaalineuvonnassa voimme yhdessä kohdata sinun seksuaalisuuteesi ja etsiä tarpeellista tietoa sekä vertaistukea. Halutessasi voit soittaa tai vaikka lähettää kysymyksesi kysymyskaavakkeella.

Seksuaalineuvonta on salassapitovelvollista ja siellä puhutut asiat jäävät aina meidän välisiksi.


(Otteita esim. Setan ja Transtukipisteen sivuilta)