Tietoa vanhemmille
Vanhempien tehtävä on huolehtia alaikäisestä lapsestaan ja ottaa huomioon lapsen oikeudet seksuaalisuuteen. Vanhempien suhtautuminen seksuaalisuuteen, moninaisuuteen ja sen kokemiseen jättää jäljen myös lapseen. Lapsen seksuaalisuus alkaa jo syntymästä ja muovautuu aina aikuisikään saakka.
Mikäli et osaa suhtautua lapsen/nuoren seksuaalisuuteen, voi lapsi/nuori jäädä ”tuuliajolle” oman seksuaalisen kehityksensä kanssa.
Lapselle ja nuorelle on tärkeää saada oikeellista tietoa mutta myös ns. turvakasvatusta siitä, mikä on hyväksyttävää ja mikä ei.
Mikäli vanhempana koet seksuaalisuudesta puhumisen vaikeaksi voit hakea tukea, tietoa ja vahvistusta seksuaalineuvonnasta, halutessanne voitte tulla myös nuoren kanssa parineuvontaan.
Nuorten seksuaalioikeudet
Kaikilla maailman nuorilla on sukupuolesta, ihonväristä, seksuaalisesta suuntauksesta tai terveydentilasta riippumatta seksuaalisina olentoina seuraavat oikeudet:
Oikeus elämään
- Oikeus olla oma itsensä ja tehdä itsenäisiä päätöksiä sekä ilmaista mielipiteensä.
- Oikeus nauttia omasta kehostaan ja seksuaalisuudestaan.
- Vapaus uskonnollisten tekstien, uskomusten, aatteiden ja perinteiden rajoittavista tulkinnoista tai omaan kehoon puuttuvista loukkauksista seksuaalisissa asioissa.
- Kukaan ei saa kiusata, syrjiä tai loukata nuorta hänen sukupuolensa, seksuaalisten erityispiirteidensä, kehittyneisyytensä tai kehittymättömyytensä vuoksi.
- Nuorta ei saa haukkua hänen seksuaalisuuttaan loukkaavasti (esim. huoraksi tai homoksi) eikä ahdistella seksuaalisesti.
- Nuorella oikeus sanoa oma mielipide kun seksuaalisuuteen liittyvistä asioista keskustellaan tai niistä päätetään
Oikeus nauttia seksuaalisuudesta
- Oikeus olla turvassa, valita vapaasti haluaako avioitua tai pysyä naimattomana sekä oikeus perhesuunnitteluun.
- Oikeus seksuaaliseen suuntautumisensa mukaiseen tyydyttävään seksuaalisuuteen ja sukupuolielämään, kunhan ei vahingoita eikä alista ketään toista.
- Oikeus päättää itse haluaako toiminnallista seksiä ja haluaako jakaa näitä kokemuksia jonkun kanssa.
- Oikeus osoittaa seksuaalista halukkuutta ja oikeus peräytyä ja kieltäytyä missä tahansa seksuaalisen tapahtuman vaiheessa.
- Oikeus saada riittävästi tietoa ja välineitä ehkäistäkseen suunnittelemattomia raskauksia .
- Oikeus ajoissa ja oikein tehtyyn raskauden keskeytykseen ja oikeus myös jatkaa raskauttaan ja saada tällöin kaikki tarpeellinen tuki.
Oikeus tietoon seksuaalisuudesta
- Oikeus tietoon ehkäisymenetelmistä, sukupuolitaudeista ja omista oikeuksistaan.
- Aikuisten tulee kertoa nuorille seksiin liittyvistä riskeistä sekä niistä menetelmistä, joilla riskejä voidaan välttää.
- Nuorelle tulee tarjota myös tieto seksuaalisuuden luonnollisuudesta ja keinoista, joilla seksuaalista tyydytystä, onnellisuutta ja tasapainoa voi turvallisesti kokea.
- Nuorille tarjotun tiedon tulee olla muodossa jonka he ymmärtävät.
- Neuvontaa ja ehkäisyvälineitä sekä seksuaaliterveydenhoitoon tarkoitettuja lääkkeitä tulee olla nuorten saatavilla heille mahdollisissa paikoissa, mahdolliseen aikaan ja mahdollisella hinnalla.
- Aikuisilla on velvollisuus tiedottaa nuorille heidän seksuaalisista oikeuksistaan, jotta he ymmärtävät vaatia niitä ja suojella itseään.
Oikeus suojella itseään ja tulla suojelluksi
- Oikeus suojella itseään ja tulla suojelluksi suunnittelemattomilta raskauksilta, sukupuolitaudeilta ja HIV:ltä sekä seksuaaliselta hyväksikäytöltä.
- Yhdenkään nuoren terveys ei saa vaarantua seksuaalisuuden vuoksi.
- Ketään ei saa painostaa riskeihin seksiin liittyvissä asioissa, eikä esimerkiksi vaatia seksiä tai suojaamatonta seksiä.
- Aikuisten on järjestettävä nuorille riittävästi neuvontaa ja tiedotettava siitä.
- Aikuisten on määrätietoisesti taisteltava vastaan häiriintyneiden yksilöiden halua käyttää nuoria tai lapsia seksuaalisesti hyväkseen.
Oikeus seksuaaliterveydenhuoltoon
- Joka on luottamuksellista, korkeatasoista, ja johon nuorilla on varaa ja jota annetaan molemminpuolisella kunnioituksella.
- Oikeus nopeasti saatavilla oleviin seksuaaliterveydenhuollon palveluihin, joissa heitä hoitavat nuoria kunnioittavat ja heidän kanssaan yhteistyön kykenevät aikuiset.
- Seksuaaliterveydenhuollon palvelujen tulee lähteä nuoren tarpeista, eikä sukuelinten tutkimus tai hoito koskaan saa olla kivulias tai loukkaava.
- Palvelujen on oltava luottamuksellisia, niin ettei kukaan ulkopuolinen saa tietoonsa nuoren käynnin syytä.
- Nuorille tarjotut seksuaaliterveydenhuollon palvelujen tulee olla alueellisesti ja laadullisesti tasa-arvoisia.
Oikeus osallistua
- Ohjelmien suunnitteluun nuorille nuorten kanssa.
- Oikeus vaikuttaa nuoria koskeviin päätöksiin.
- Todellinen mahdollisuus vaikuttaa heitä koskeviin suunnitelmiin ja päätöksiin seksuaali- ja lisääntymisterveysasioissa.
- Oikeus olla mukana suunnittelemassa nuorten seksuaaliterveyden palveluja.