Raskaus ja synnytys

Raskaus ja vanhemmuus vaikuttavat naiseen ja parisuhteeseen väistämättä. Raskaus- ja pikkulapsiaika ovat usein haasteellisimpia seksuaalielämän vaiheita elämässä, mutta myös elämään suurta iloa tuottavia vaiheita. Tulevan lapsen syntymä voi ilon lisäksi herättää monenlaisia huolia, kuten taloudellisia huolia, epäilyä selviämisestä vanhempana tai jaksamisesta.

Rakastelu ja yhdyntä ongelmattoman raskauden aikana ei juuri koskaan aiheuta haittaa. Raskauden ensikolmanneksella naisen kehossa kuitenkin tapahtuu paljon hormonaalisia, fyysisiä ja psyykkisiä muutoksia. Muuttuva ruumis voi aiheuttaa naiselle tunteen siitä, ettei enää ole haluttava.

Pariskunnilla saattaa lisäksi olla myös epämääräisiä pelkoja ja ajatuksia siitä miten raskauden aikana voi olla yhdynnässä ja vaikuttaako se lapseen. Saatetaan pelätä, että yhdyntä vahingoittaisi sikiötä ja siksi vältetään yhdyntää. Raskauden toisen kolmanneksen aikana alun väsymys ja pahoinvointi yleensä helpottavat ja monet raskaana olevat tuntevat olonsa hyvin energisiksi ja hyvinvoiviksi. Tämän jakson aikana naisen saamat orgasmit saattavat voimistua. Nainen voi haluta yhdyntöjä entistä useammin ja olla aikaisempaa aloitteellisempi. Monet kumppanit suhtautuvat tähän positiivisesti, mutta eivät kaikki. Joillakin pelko sikiön satuttamisesta kasvaa kohdun kasvun myötä.

Osa naisista saattaa kuitenkin kokea muuttuvan kehonsa vieraaksi ja epäviehättäväksi. Raskaana oleva on usein herkistynyt arvioimaan omaa kehoaan ja ympäristön suhtautumista siihen. Raskauden aikana kuullut loukkaukset nainen muistaa pitkään.

Kumppanin vahva sitoutuminen parisuhteeseen, naiseuden huomioiminen ja vahvistaminen, ymmärtäväisyys ja ison vatsan ihailu ovat tekijöitä, jotka ylläpitävät loppuraskauden seksuaalielämää. Loppuraskaudessa uusien yhdyntäasentojen etsiminen tulee ajankohtaiseksi ison kohdun vuoksi. Yhdyntäasentojen muuttaminen voi rikastuttaa seksielämää jatkossakin.

Seksuaalineuvonnassa parit voivat miettiä tuntojaan ja saada vahvistusta seksielämän jatkamiseen. Lisäksi neuvonnassa käydään läpi turvallisia asentoja rakasteluun, mutta myös muita keinoja seksuaalisen nautinnon saamiseen.