Yhdyntäkivut

Yhdyntäkipuja voivat aiheuttaa monet erilaiset asiat. Yhdyntäkivuilla (dyspareunia) tarkoitetaan toistuvaa tai pysyvää, naista häiritsevää sukuelinten alueen kipua, joka liittyy aina yhdyntään. Biologisia kipujen syitä ovat sukupuolihormonien puute, emättimen ja ulkosynnyttimien tulehdukset, lantionpohjan lihasten yliaktiivisuus/jännitys, vulvodynia, kirurgisten toimenpiteiden jälkitilat, ihosairaudet, endometrioosi, lantion tulehdukset ja krooninen kipu –oireyhtymä.

Psykologisia syitä ovat omaan itseen liittyvät ongelmat, puutteellinen esileikki ja kokemattomuus.

Sosiokulttuurisiin syihin liittyvät seksuaaliset normit, puutteelliset eroottiset taidot ja kulttuuriin liittyvät sukuelinten vahingoittaminen (naisten ympärileikkaus).

Kivussa syynä voivat olla myös psykologiset seikat. Näissä tapauksissa hoitona on monitahoinen seksuaaliterapia. Tähän kuuluu mm. seksuaalineuvonta, lantionpohjalihasten harjoitukset, seksuaalisten tilanteiden läpi käyminen; oikeat tavat kiihottumiseen jne. Tälläisissä tapauksissa on erityisen tärkeää, että mahdollinen kumppani on mukana tapaamisissa (Parineuvonta). Kipujen hoidossa otetaan huomioon myös parisuhteen kommunikaatio, sekä mahdolliset kumppanin seksuaaliongelmat. Joissain tapauksissa parin on hyvä käydä myös psykoterapissa tai seksuaaliterapiassa.