Addiktiot ja fetissit
Addiktiolla tarkoitetaan riippuvuutta. Seksuaalisuudessa addiktio usein liittyy pakkomielteiseen seksin harrastamiseen ja mielihyvän tuottamiseen/saamiseen.
Pakkomielteistä seksuaalista käytöstä on kutsuttu myös hyperseksuaalisuudeksi ja naisilla nymfomaniaksi. Kyse voi olla tavallisesta seksuaalisesta käyttäytymisestä, josta on kuitenkin tullut elämää pyörittävää pakonomaista käytöstä. Joskus kyse voi kuitenkin hyvin poikkeavasta käytöksestä, joka voi myös olla luonteeltaan sekä hyvien tapojen tai jopa lain vastaista.
Mikäli addiktio häiritsee ihmisen elämää; parisuhdetta, työtä tai hän itse kokee sen vaikeaksi asiaksi, olisi syytä asiasta keskustella seksuaalineuvonnassa. Neuvonnassa voimme etsiä addiktion taustoja ja tarvittaessa opetella rajoittamaan niiden toteuttamista. Neuvonnassa voimme myös kartoittaa onko syytä hakeutua esimerkiksi seksuaaliterapiaan.
Fetissit
Fetissi tarkoittaa seksuaalisen kiinnostuksen ja mielikuvien kohdistumista esineeseen, vaatekappaleeseen, materiaaliin tai johonkin ihmisen ruumiinosaan, ominaisuuteen tai piirteeseen. Yleisiä fetisismin kohteita ovat kumi, nahka, erilaiset kengät, peruukit ja vastakkaisen sukupuolen vaatteet (transvestistinen fetisismi).
Fetisistejä on yhtä paljon naisissa ja miehissä. Joillakin fetisisteillä on pysyvä fetissinsä, toisilla niitä on monia, niitä voi tulla lisää ja joitain taas kadota. Jokainen pystyy löytämään itsestään enemmän tai vähemmän tiedostettuja fetisistisiä piirteitä.
Ihmiset kokevat fetissit eritavalla, toisille se on pakonomaista tarvetta olla mielihyvää tuottavan esineen, asian lähellä kun taas toisille se on eheyttävää ja voimaannuttavaa tunnetta.
Toisinaan fetissit voivat pelottaa, aiheuttaa epävarmuutta omasta seksuaalisuudesta tai niistä kertominen esimerkiksi suhteessa voi olla haastavaa. Seksuaalineuvonnassa asioista voidaan puhua avoimesti, luottamuksella ja tarvittaessa etsiä tietoa ja vertaistukea. Seksuaalineuvonta on hyvä ja asiantunteva ympäristö myös kertoa asiasta esim. kumppanille.