Lapsettomuus ja seksuaalisuus

Hedelmällisyyteen vaikuttavat esimerkiksi ikä, elämäntavat, seksitaudit, rakennepoikkeavuudet, kromosomipoikkeavuudet ja sairaudet. Lapsettomuus koskettaa parisuhteen molempia osapuolia, heidän identiteettiään, naiseuttaan/miehisyyttään, sekä seksuaalisuuttaan.

Lapsettomuuden syitä on useita ja syy voi olla naisessa, miehessä tai molemmissa. Joskus syytä ei löydetä (noin 10 % tapauksista). Naisen lapsettomuutta aiheuttavat esimerkiksi munanjohdinhäiriöt, munarakkulan kypsymisprosessin häiriöt, endometrioosi (kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti), aiemmin sairastettu seksitauti tai kohtuperäiset ongelmat. Miehen lapsettomuutta aiheuttavat esimerkiksi laskeutumattomat kivekset ja kiveskohjut, heikentynyt sperman laatu, aiemmin sairastettu seksitauti, siittiöiden rakennepoikkeavuudet tai siemenjohdinten tukokset.

Lapsettomuus parisuhteessa tuo vääjäämättä haasteita parisuhteeseen. Haasteet taas tuovat joskus myös etääntymistä ja painetta seksuaaliseen kanssakäymiseen sekä läheisyyden kokemiseen. Seksuaalineuvonnassa pyrimme löytämään kipinän ja ilon parisuhteeseen, rankkojenkin kokemusten jälkeen.