Uskottomuus

Usein parisuhteessa sovitaan, että suhteen ulkopuolisia seksisuhteita ei saa olla. Sopimus viittaa siihen, että kumppanit ovat asiasta samaa mieltä. Uskottomuus on tämän sopimuksen pettämistä. Joskus ihmiset ajattelevat, että suhteen säännöt ja sopimukset ovat parisuhteen alkaessa itsestään selviä, eikä niistä tarvitse sen enempää puhua tai sopia.

Kuitenkin on käynyt ilmi, että vaikka asiasta on niin sanotusti sovittu, saattaa kumppanien välillä vallita suuri käsitysero siitä, että mistä ja mitä on sovittu tai mikä on sallittua ja mikä ei. Toisen mielestä jo pelkkä halaaminen on uskottomuutta tai pusu poskelle. Toinen osapuoli taasen ajattelee, että edes kielisuudelma ei ole vielä pettämistä. Monet saattavat kokea itsetyydytyksen tai pornon katsomisen uskottomuudeksi. Asioissa on aina kaksi puolta, kun puhutaan parisuhteesta ja siksi onkin hyvä käsitellä ja keskutella asioista jo etukäteen. Näin uskottomuudelle on ns. selvät rajat. Toinen tietää mihin saakka saa mennä.

Uskottomuus, jättää usein vaikean ja pitkäkestoisen jäljen parisuhteeseen. Uskottomuus on suuri loukkaus, jonka käsittely mielessä on erittäin haastavaa. Jos tapahtunutta ei käsitellä, se jumiutuu mieleen. Suhteen jatkumisen kannalta on erityisen tärkeää, että asia käsitellään ja sen jälkeen se jätetään menneeseen. Sitä ei nosteta enää esille edes silloin, kun olisi herkullista käyttää sitä aseena pariskunnan riidassa.

Parisuhteen luottamus ei ole enää entisensä, jolloin on vaikea rakentaa mitään uutta. Seksuaalisuus ja läheisyys käyvät vaikeammaksi. Puolisot saattavat ajautua hiljalleen erilleen. Uudet ulkopuoliset suhteet nousevat jälleen kiinnostaviksi mahdollisuuksiksi. Alkaa tapahtumien ja tunteiden sekä kostojen kehä, jota on aina vain vaikeampi pysäyttää ja selvittää.

Olisi hyvä pyrkiä keskusteluun, jossa tapahtunut kaikkinensa, sen taustat ja merkitykset voitaisiin pyrkiä ymmärtämään ja läpikäymään. Voitaisiin ehkä nähdä, että ne asiat, jotka uskottomuuteen johtivat, ovat jo takanapäin ja ainakin tulevaisuudessa ehkäistävissä.

Koska uskottomuus aiheuttaa uskottomalle usein paljon ahdistusta, hän ajattelee tuskissaan, että asian kertominen kumppanille helpottaa omaa mieltä ja sitten voidaan käsitellä asia ja jatkaa entistä elämää. Monelle näin toimineelle on suuri yllätys, että kumppani ei suhtautunutkaan asiaan kovin leppoisasti ja ymmärtäväisesti. Ahdistus saattaa lisääntyä moninkertaiseksi.

Asialla on hyviä ja huonoja puolia. Jokainen punnitsee ne itse. Jos kerrot, valitse turvallinen ja rauhallinen tilanne. Seksuaalineuvonta on hyvä paikka kertomiselle. Jokainen tekee päätöksensä itse. Kukaan ei voi toisen puolesta päättää. Vastuu on kannettava itse.

Seksuaalineuvonnassa voidaan käsitellä jo ilmennyttä uskottomuutta ja alkaa parineuvonnan avulla rakentaa uusia siltoja ja luottamusta.