Mikä seksuaalisuus?

Halusimme sitä tai emme jokainen meistä on seksuaalinen olento. Seksuaalisuuteen kuuluu se olenko biologisesti mies vai nainen, millainen on seksuaalinen suuntautumiseni, sukupuolinen roolini ja se miten haluan omaa rooliani ilmaista.

Seksuaalisuus ja oma rooli muuttuvat usein elämän edetessä. Vauvasta tulee lapsi, lapsesta nuori ja nuoresta aikuinen. Meistä tulee isiä, äitejä, mummuja, ukkeja, tätejä, setiä, herkkuja, serkkuja, puolisoita, leskiä, sinkkuja tai kuumia kinkkuja. Noin esimerkiksi...

Vaihtuvat elämäntilanteet, valinnat ja ympäristö aiheuttavat muutoksia myös seksuaalisuudessamme.

Millainen on sinun roolisi?


Rooleja on niin monta kuin maailmassa on ihmistäkin.

Maailman terveysjärjestön (WHO) määrittelee seksuaalisuuden näin:
"Seksuaalisuus on olennainen osa jokaisen ihmisen persoonallisuutta. Tämä koskee niin miehiä, naisia kuin lapsiakin. Se on perustarve ja yksi ihmisyyden osa, jota ei voida erottaa muista elämän osa-alueista. Seksuaalisuus ei ole yhdynnän synonyymi. Se ei liity ihmiseen kykyyn saada orgasmeja, eikä se myöskään ole yhteenveto elämämme eroottisista piirteistä. Ne voivat kuulua seksuaalisuuteemme mutta eivät välttämättä ole osa sitä.

Seksuaalisuus on paljon enemmän: se on mukana energiassa, joka saa meidät etsimään rakkautta, ihmissuhteita, lämpöä ja läheisyyttä; se ilmenee tavassamme tuntea ja herättää tunteita sekä koskettaa toisiamme. Seksuaalisuus vaikuttaa ajatuksiin, tunteisiin, tekoihin ja reaktioihin sekä sitä kautta henkiseen ja ruumiilliseen terveyteemme."

Seksuaalisuus herää meissä jo ennen syntymäämme ja kulkee matkassamme hautaan saakka.